Waarom 3D printen?

De groei van 3D-printtechnologie heeft de manier waarop bedrijven producten ontwerpen en produceren veranderd. Van zijn bescheiden oorsprong in de jaren ’80 tot zijn huidige wijdverspreide toepassing, zijn de mogelijkheden en voordelen van 3D-printen indrukwekkend.

Pjotr

Hoewel de eerste printer al in de jaren 80 ontwikkeld werd, neemt het gebruik ervan pas de laatste jaren explosief toe. De ontwikkelingen volgen elkaar inmiddels snel op. Zo worden 3D printers steeds sneller en efficiënter. Kan er met steeds meer soorten materiaal worden geprint en werkt men hard aan hergebruik van materialen.

Wat is 3D printen

3D printen is een productietechniek waarbij de 3D printer een digitaal ontworpen bestand, ook wel digitale bouwtekening genoemd, omzet naar een tastbaar, driedimensionaal object. Zo’n 3D model bestaat uit laagjes filament wat de 3D printer op elkaar print. Dit wordt ook wel Rapid Prototyping, Rapid Manufacturing of Layered Manufacturing genoemd.

Toepassing van 3D printen

Het meest gebruikte materiaal bij 3D printen is kunststof. Maar je kunt printen met heel veel soorten materialen en de toepassingen zijn eindeloos. Denk aan prototypes, maquettes, jigs, fixtures, protheses en onderdelen voor machines. Bij Aligned Machinebouw maken we vooral gebruik van prototypes en onderdelen van machines. Denk hierbij aan machines voor speciaal machinebouw of machinebouw medisch. Hierdoor zijn we in staat om eigen ontwerpen te creëren. Deze ontwerpen printen wij vervolgens met onze geavanceerde 3D printer. Op deze manier zijn producten altijd op maat en besparen we onze klanten kosten.

Waarom kiezen voor 3D printen

Er zitten dus vele voordelen aan 3D printen. Dat maakt het interessant voor steeds meer bedrijven om ermee te werken. Om een beeld te krijgen van wat je allemaal met een 3D printen kunt, zetten we de 8 belangrijkste voordelen op een rij.

Korte levertijd

Omdat je na het ontwerp direct kunt printen heb je al snel een model of prototype in handen. Zo kun je in een vroeg stadium nagaan of het model voldoet aan de gestelde eisen en kan er gestart worden met de productie. 

3D printen is duurzaam

3D printen is duurzame techniek, omdat er minder reststoffen zijn. Je gebruikt precies de juiste hoeveelheid materiaal en hebt daarom minder grondstoffen nodig. En bij sommige 3D printers kan het printmateriaal zelfs hergebruikt worden. Bovendien kan er lokaal geproduceerd worden.

Je voorkomt vroegtijdig productiefouten

Direct na het printen kun je al beoordelen en testen. Hierdoor spoor je productiefouten in een vroeg stadium op. En dat is een groot voordeel want het scheelt tijd en geld.

Maatwerk leveren

Je kunt maatwerk leveren en bent helemaal vrij qua vormgeving. Dat betekent dat je unieke oplossingen kunt bieden voor technische vraagstukken.

Geen mal nodig

Je hebt geen mal nodig. Het 3D ontwerp alleen is voldoende. Is je 3D model klaar, dan kun je direct starten met produceren. In tegenstellingen tot bijvoorbeeld spuitgieten, waarbij de tijd van concept tot eindproduct zomaar enkele maanden in beslag kan nemen. Bovendien is de keuze voor het type mal afhankelijk van product, materiaal en de oplage. De ervaring leert dat je te maken hebt met hogere faalkosten. Zeker bij de zogenaamde low-volume mallen moet er regelmatig geoptimaliseerd worden.

Lage kosten en snelle doorlooptijd

De opstartkosten voor projecten zijn lager en er is een snellere doorlooptijd van concept tot product.

Kleine aantallen en bijprinten

Je kunt ervoor kiezen om kleine aantallen te produceren en zit hierdoor niet direct aan grote volumes vast. En dat betekent dat een grote voorraad of grote aantallen niet langer nodig zijn. Een andere plus is dat je reserve onderdelen die uit productie zijn zelf kunt ontwerpen en uitprinten.

Complexe vormen

Functionerende scharnieren printen zonder assemblage? Met 3D printen kan het. Door gebruik te maken van dit soort complexe vormen, kun je besparen op de kostprijs en assemblage kosten.

De toepassingen van 3D printen zijn eindeloos. 

Realiseer nu jouw idee

Met We Invent It van Concept naar Succesvol Product

Heb je een innovatief idee, maar worstel je met het omzetten van dit idee in een tastbaar product? Zie je kansen in de markt, maar word je afgeschrikt door de complexiteit van ontwerp en productie? Je bent niet alleen; veel bedrijven staan voor deze uitdagingen.

Wat als er een manier is om jouw idee soepel en efficiënt tot een eindproduct te brengen? Een partner die de technische hindernissen begrijpt en de weg kent om jouw product op de markt te krijgen?

Dat is waar We Invent It in het spel komt. Wij bieden volledige ondersteuning in productontwikkeling, van concept tot en met productie. Ons team van experts zorgt voor innovatieve ontwerpen, materiaalkeuze, technische specificaties, en een vlekkeloze productie.

Het resultaat? Jouw idee, vertaalt naar een succesvol product!

Neem contact op

Lees meer: