Wat zijn de voordelen van 3D printen?

3D-printen transformeert de productiewereld door digitale ontwerpen om te zetten in tastbare objecten. Deze technologie, ook wel Rapid Prototyping of Layered Manufacturing genoemd, maakt gebruik van diverse technieken en materialen. Van FDM tot SLS, ontdek de voordelen en de eindeloze toepassingsmogelijkheden van 3D-printen in dit diepgaande artikel.

Pjotr

3D printen is een productietechniek waarbij de 3D printer een digitaal bestand (digitale bouwtekening) omzet naar een tastbaar, driedimensionaal object. Zo’n 3D model bestaat uit laagjes filament dat de 3D printer op elkaar print. Ook wel Rapid Prototyping, Rapid Manufacturing of Layered Manufacturing genoemd.

De ontwikkelingen van deze innovatieve techniek volgen elkaar in hoog tempo op. 3D printers worden sneller, efficiënter en door steeds meer bedrijven gebruikt. Op dit moment wordt er vooral met kunststof, zoals polyester en epoxy geprint. Maar printen kan met heel veel soorten materialen.

Welke 3D print technieken zijn er?

De meest gebruikte technieken zijn FDM Fused Deposition Modeling en SLS Selective Laser Sintering.

FDM Fused Deposition Modeling

Dit is een rapid prototyping techniek waarbij laag op laag van het printmateriaal aan elkaar smelt. De gewenste vorm wordt door middel van een spuitmond (extruder) laag voor laag aangebracht op het platform van de printer. Op dit platform stolt het geprinte materiaal. De meest gebruikte materialen (filamenten) om mee te printen zijn PLA en ABS. Maar je kunt met nog veel meer materialen printen.

SLS Selective Laser Sintering

Dit is ook een 3D techniek waarbij kunststof modellen in laagjes worden opgebouwd. Maar bij SLS gebeurt dit door het versmelten van thermoplastisch (of metaal) poeder. Steeds wordt er een nieuw laagje losse poeder op een ander laagje gelegd. En elke laag poeder wordt vervolgens plaatselijk gesmolten door een laser. Hierdoor verhardt het poeder en ontstaat langzaam maar zeker het 3D model.

De voordelen van 3D printen

Er zitten grote voordelen aan 3D printen. We zetten 9 belangrijke voordelen op een rij:

Korte levertijd

Omdat je na het ontwerp direct kunt printen heb je al snel een model of prototype in handen. En dat is is fijn, want het maakt in een vroeg stadium duidelijk of het model aansluit bij je wensen.

Je voorkomt vroegtijdig productiefouten

Direct na het printen kun je al beoordelen en testen. Hierdoor spoor je productiefouten in een vroeg stadium op. En dat is een groot voordeel, want het scheelt tijd en geld.

3D printen is duurzaam

3D printen is duurzame techniek, omdat er minder reststoffen zijn. Het printmateriaal kan bij sommige 3D printers zelfs hergebruikt worden.

Maatwerk

Je kunt maatwerk leveren en bent helemaal vrij qua vormgeving. Dat betekent unieke oplossingen voor technische vraagstukken.

Geen mal nodig

Je hebt geen mal nodig. Het 3D ontwerp alleen is voldoende. Is je 3D model klaar, dan kun je direct starten met produceren. In tegenstellingen tot bijvoorbeeld spuitgieten. Waarbij de tijd van concept tot eindproduct zomaar enkele maanden in beslag kan nemen. Bovendien is de keuze voor het type mal afhankelijk van product, materiaal en de oplage. De ervaring leert dat je te maken hebt met hogere faalkosten. Zeker bij de zogenaamde low-volume mallen moet er regelmatig geoptimaliseerd worden.

Lage kosten en snelle doorlooptijd

De opstartkosten voor projecten zijn lager en er is een snellere doorlooptijd van concept tot product.

Kleine aantallen mogelijk

Je kunt ervoor kiezen kleine aantallen te produceren en zit niet direct aan grote volumes vast. En dat betekent dat een grote voorraad of grote aantallen niet meer nodig zijn.

Onderdelen bijprinten

Je kunt reserveonderdelen die uit productie zijn zelf ontwerpen en uitprinten.

Complexe vormen

Functionerende scharnieren printen zonder assemblage? Met 3D printen kan het. Door gebruik te maken van dit soort complexe vormen, kun je besparen op de kostprijs en assemblagekosten.

Jouw concept in 3D

De toepassingen van 3D printen zijn eindeloos. Denk bijvoorbeeld aan het maken van prototypes, maquettes, jigs, fixtures, protheses en onderdelen voor machines.

De toepassingen van 3D printen zijn eindeloos.

Realiseer nu jouw idee

Met We Invent It van Concept naar Succesvol Product

Heb je een innovatief idee, maar worstel je met het omzetten van dit idee in een tastbaar product? Zie je kansen in de markt, maar word je afgeschrikt door de complexiteit van ontwerp en productie? Je bent niet alleen; veel bedrijven staan voor deze uitdagingen.

Wat als er een manier is om jouw idee soepel en efficiënt tot een eindproduct te brengen? Een partner die de technische hindernissen begrijpt en de weg kent om jouw product op de markt te krijgen?

Dat is waar We Invent It in het spel komt. Wij bieden volledige ondersteuning in productontwikkeling, van concept tot en met productie. Ons team van experts zorgt voor innovatieve ontwerpen, materiaalkeuze, technische specificaties, en een vlekkeloze productie.

Het resultaat? Jouw idee, vertaalt naar een succesvol product!

Neem contact op

Lees meer: